Debatt: Så vinner landsbygden

Jag är inte bonde, inte landsbygdsboende, inte skogsägare. Däremot är jag liberal och demokrat och ser äganderätten som grundbult för att bevara demokratin.

Debatt av Dan Persson
Opolitisk samhällsdebattör

Jag får anses förstå opinionsbildning då jag får betalt för att förbättra aktörers opinionsbildning. Sen är jag uppväxt i orter som Skärvången, Ottsjön, Föllinge, Niemisel, Råneå.

Jag arbetar med idrott, skriver om idrott och är opinionsbildare för idrott. Idrotten är en stor förlorare i opinionsbildning av exakt samma skäl som landsbygdsbefolkningen är det. Man är helt enkelt dålig på det man gör.

Orsaken är ungefär densamma. Fram till Bosse Ringholm gick i pension fanns det folk i regeringen som tog hand om idrotten. Landsbygden hade antingen en sosse som var granne med en bonde eller en Centerpartist i maktställning. Det här var på den gamla goda tiden då centerpartister inte var 43 åriga kvinnor i Odd Molly kläder med 12 miljoners kåkar i Bromma, utan bönder. Det finns ingen vana, förståelse eller kunskap om att måste vara opinionsbildare.

Medialandskapet förändras

När vi, när detta skrivs läser om SAS fiasko med sin reklamfilm där man påstår att vi skandinaver inte tänkt en egen tanke någonsin utan bara snott, så inser vi alla att medielandskapet såväl som opinionsbildningen ser helt annorlunda ut idag.

Den gamla modellen med tre megafoner, C, LRF och Fores klarar inte dagens kommunikativa miljö. Ofta är dessutom budskapen av den arten att de måste förankras och när de är förankrade är de obsoleta i en värld med tidsfönster på timmar, men inte på månader. 

Det C (och idrotten) försöker göra är att höras genom att ha tre trubadurer med akustisk gitarr med 200 åhörare på varje pub i en värld där salig Avicii har 50 miljoner lyssnare på nätet och 80 000 åhörare i arenan.

Aktivera er

Det Rickard Axdorff och Per Ola Olsson med Magasinet Landsbygd nu gör är att skapa en kanal till. Det kommer bara att få effekt om vi blir väldigt många följare som delar, skriver egna kommentarer och förstärker budskapet.

Vi behöver dessutom 1 000 lantbrukare till som inser att det lönar sig att lägga en timme i veckan på att skriva, podda, vpodda om verkligheten.

Landsbygden, bönderna skogsägarna måste bli en orkester med 1000 tals musiker, en dirigent exempelvis Magasinet Landsbygd, som också står för research och fakta som underlag för alla publicerade inslag. Att någon spelar falskt gör ingenting så länge man har samma mål, skydda äganderätt, landsbygd och rätten att överleva även utanför Södermalm. Motståndet är populister inom miljörörelsen, Miljöpartiet, myndigheter och NGO:s som stöds av miljöaktivister med maktposition.

Vi behöver minst 100 000 av landsbygdsbefolkningen som lägger några timmar på att ”vänna” politiker, ledarskribenter, opinionsbildare med flera så ni har plus 1 000 vänner var på Facebook. 

Måste vinna

Strategiskt så ser jag dels kommunisten Vo Nguyen Giap i Nordvietnam och kommunisten Deng som Maos rådgivare som förebilder. 

Strategi, jag hade ingen strategi, jag visste att jag måste vinna.

Giap spöade först skiten ur Frankrike och sedan USA i Vietnamkriget. På frågan vilken strategi han haft svarade han enkelt: Strategi, jag hade ingen strategi, jag visste att jag måste vinna.

Deng fick frågan av Mao, hur han såg på privata företag. Hans enkla svar är klassiskt. ”Vad spelar det för roll om en katt är grå eller svart så länge den fångar möss”. Har man följt Kinas tillväxt på i snitt +10 procent i trettio år förstår man vad Deng gjorde.

Tar man Giap och Deng med sig in i dagens internetsamhälle av sociala medier så kan man vinna. Det enda sättet att förlora är att stå med en knuten näve i en byxficka från Lantmännen.

Varje inlägg från Naturskyddsföreningen med flera organisationer Naturvårdsverket, skogsstyrelsen och 21 länsstyrelser måste bemötas av många.

Det går att vinna

Vi vinner genom att vara faktabaserade, ha en god ton och stringenta. Då blir vi motsatsen till Putins troll, populister och mera viktigt miljöfundamentalisterna.

Den här fighten går att vinna. Ni har bara inte försökt.

Debatt av Dan Persson
Dan Persson är krönikör på Idrottens affärer, Godwillambassadör för Glöm inte Pela och Fadime, managementkonsult inom idrotten, dvs åt kommuner, ligor, klubbar och förbund. Dan har en bakgrund inom upplevelseindustrin och har skrivit boken Att Dö Lycklig, en politisk deckare om hyckleriet runt spelmonopolet. Dan är samhällsnörd och aktiv i samhällsdebatten utan partikoppling.

Dela artikeln

Shares

5 kommentarer

  1. Kanske det bästa jag läst om Landsbygdens agerande och icke agerande. Ska Landsbygden vara reaktiv eller proaktiv?
    Klockrena kommenatarer från Dan Persson

  2. Du missar en viktig möjlighet: Oheliga allianser. Lyft en fråga som är viktig, och dessutom går att få stöd för, hos den som normalt är meningsmotståndare. Lägg konfliktfrågorna åt sidan för ett ögonblick. Gör gemensam sak runt den frågan man kunnat enas om. Detta är inte enkelt, men för det första väcker det uppmärksamhet, för det andra skapar det möjligheter för vidare förståelse från den som normalt är meningsmotståndare.

  3. Det enda jag ser i allt detta är en massa symptom på problemet att Sverige precis som de flesta andra länder inte har en riktig demokratisk författning( typ sådan man har i Schweiz) där elit, politiker och administration tvingas följa och skydda individens beslut, rättigheter och ägande..istället för att vara en korrupt, förgripande cancer på dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *